DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Objevte tajemství FITživota: Řecké potraviny a Blue Zone Dieta

V dnešním uspěchaném světě hledáme způsoby, jak zlepšit naše zdraví, prodloužit život a cítit se FIT. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je dle studií inspirovat se stravovacími návyky obyvatel Blue Zones – oblastí, kde se lidé dožívají nadprůměrně vysokého věku a těší se výjimečnému zdraví. Mezi tyto oblasti patří i řecký ostrov Ikaria. V tomto článku vám představíme, proč byste měli zařadit řecké potraviny do svého jídelníčku a v čem jsou výjimečné.

Řecké Potraviny: Základ Dlouhověkosti 

Olivový Olej: Zlatý Elixír

Řecký olivový olej je základním kamenem stravy obyvatel Ikárie. Bohatý na mononenasycené tuky a antioxidanty, olivový olej přispívá ke zdraví srdce, snižuje záněty a podporuje zdraví mozku. Používejte jej v salátech, na pečenou zeleninu nebo jako základ pro vaření.

 

Divoké Byliny: Přírodní Léky

Obyvatelé Ikárie často sbírají divoké byliny jako oregano, rozmarýn, šalvěj a heřmánek. Tyto byliny jsou nejen aromatické, ale také bohaté na antioxidanty a mají protizánětlivé účinky. Přidejte je do svých jídel pro zvýšení chuti i zdravotních benefitů.

 

https://www.fitboy.cz/koreni/

Zelenina a Luštěniny: Barevná Paleta

Zdravá Řecká strava je plná čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, cukety a špenát. Luštěniny, jako čočka a fazole, jsou důležitějším zdrojem bílkovin než maso a také jsou zdrojem vlákniny. Pravidelná konzumace těchto potravin pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví trávicího systému. Zeleninu i luštěniny do jídelníčku často zařazují i nakládanou.

 

https://www.fitboy.cz/omacky-a-nakladana-zelenina:hermes,zanae/

Ryby a Mořské Plody: Bohatství Omega-3

Řekové konzumují mnoho ryb a mořských plodů, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tyto kyseliny jsou nezbytné pro zdraví srdce, mozku a zánětlivé procesy. Zkuste přidat do svého jídelníčku sardinky, lososa, tuňák nebo krevety.

 

https://www.fitboy.cz/konzervovane-ryby/


Fermentované Potraviny: Tradiční Řecký Jogurt

Řecký jogurt je známý svým vysokým obsahem bílkovin a probiotik, která podporují zdraví střev. Fermentované potraviny obecně pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, což je klíčové pro celkové zdraví. Přidejte řecký jogurt do svého denního menu jako snídani nebo svačinu.

https://www.fitboy.cz/recke-produkty/
3 minuty
FITtipy