DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Kombucha: Přírodní zázrak pro očistu těla a denní osvěžení

Baví vás půsty, zkoušíte různé stravovací styly a byliny pro očistu a detoxikaci těla? A už jste vyzkoušeli kombuchu? Tento fermentovaný nápoj, který má dlouhou historii v tradiční medicíně, připravovaly i naše babičky. Nás zaujal především svou schopností podporovat trávicí systém, aby byl fit, zlepšovat imunitu a zároveň být osvěžujícím nápojem.

Kombucha jako detoxikační kúra

Kombucha prý dokáže zázraky. A tak jsme se rozhodli udělat si s ní detoxikační kúru. Během této kúry jsme pili kombuchu každý den ráno nalačno po dobu dvou týdnů. Naše reakce se lišili. Někomu lehce kyselý nápoj chutnal a vypil ho na ex, jiný si svou 200ml skleničku vychutnával déle. Stejně tak účinky byly rozdílné, přesně podle toho, kdo má co ve střevech. Nikdo ale netrpěl a všichni jsme přežili. Během 14 dnů tělo měnilo svou reakci na kombuchu a výsledkem byla řada pozitivních účinků. Všeobecně se nám snížil pocit nadýmání. Trávení se upravilo, kdo ho měl pomalé, tomu se zrychlilo a naopak. Všichni jsme zaznamenali víc energie, únava s ní chuť na sladké či kávu se snížila na minimum. Kombucha si našla své místo u nás v lednici i v našem pitném režimu. Když máme chuť, tak si většinou dáme jednu z ochucených kombuch od Captain Kombucha a pěkně vychlazenou. Níže jsme vám shrnuli důvody, proč kombuchu pít klidně každý den.

Proč pít kombuchu každý den?

👉Podpora trávicího systému:
Kombucha je bohatá na probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace může pomoci zlepšit trávení a snížit problémy jako nadýmání a zácpa.

👉Detoxikace těla:
Kombucha obsahuje enzymy a kyseliny, které mohou pomoci tělu zbavit se toxinů. Díky tomu může být skvělým doplňkem k očistným kúrám.

👉Posílení imunitního systému:
Antioxidanty obsažené v kombuše pomáhají chránit tělo před volnými radikály a posilují imunitní systém.

👉Zlepšení energie a nálady:
Díky obsahu vitamínů B a přírodních kyselin může kombucha přispět ke zvýšení energie a zlepšení nálady.

Jak připravit a podávat kombuchu

Příprava kombuchy je relativně jednoduchá, i když vyžaduje určitou trpělivost a hlavně precizní čistotu. Pokud máte chuť, zkuste si její přípravu doma. Zde je základní postup:

    1. Ingredience:
      • Černý nebo zelený čaj
      • Cukr
      • Voda
      • Kombucha kultury (SCOBY - symbiotická kolonie bakterií a kvasinek)
    2. Postup:
      • Uvařte čaj a přidejte cukr, nechte ho zcela rozpustit.
      • Nechte čaj vychladnout na pokojovou teplotu.
      • Přelijte čaj do skleněné nádoby a přidejte SCOBY.
      • Zakryjte nádobu čistým hadříkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě 7–10 dní.
    3. Fermentace a dochucování:
      • Po první fermentaci můžete kombuchu ochutnat a případně nechat fermentovat déle, pokud preferujete silnější chuť.
      • Pro druhou fermentaci můžete přidat ovoce, byliny nebo šťávy pro dochucení. Často se dává třeba sušené ovoce, jako jsou švestky, ale také čerstvý zázvor nebo maliny. Nechte fermentovat další 1–3 dny, aby nápoj získal jemně perlivou texturu.
    4. Skladování a podávání:
      • Přelijte hotovou kombuchu do lahví a uchovávejte v lednici. Proces fermentace brzdí chlad, pokud necháte kombuchu v teple déle, její chuť bude hodně ostřejší. 
      • Kombucha se podává nejlépe vychlazená, což z ní dělá osvěžující nápoj ideální pro horké letní dny. Při otevírání lahve je dobré dávat pozor, aby vám nápoj celý nevyšuměl.

Nechte přípravu na odbornících

Kombucha je nejen chutný a osvěžující nápoj, ale také účinný nástroj pro podporu zdraví a detoxikaci těla. Pravidelná konzumace může přinést řadu zdravotních výhod, které stojí za vyzkoušení. Pokud hledáte přírodní způsob, jak zlepšit své trávení a zároveň si chcete dopřát chutný nápoj, kombucha je skvělou volbou. A díky poctivým výrobcům, jako je například Captain Kombucha nebo Prager's si můžete vychutnat opravdu dobrou a kvalitní kombuchu bez námahy, kdykoli a kdekoli. Tak na zdraví!

3 minuty
FITtipy
https://www.fitboy.cz/kombuchy/