DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Jak se udržet na podzim FIT? Aneb ideální podzimní snídaně

Podzim je období, kdy příroda postupně přechází do klidného rytmu a my bychom ji měli následovat. Přirozeně se ochlazuje, připravuje se na odpočinek a dny se krátí, což mnohdy vede k pocitu únavy, smutku nebo oslabené imunity. V tomto období se doporučuje jíst potraviny zaměřené nejen na posílení trávení, slinivky a žaludku, ale i na podporu psychické pohody. Podívejme se na několik tipů, jak snídat na podzim, abychom se cítili vitálně, odolně, zkrátka FIT.

1. Teplé snídaně na podzim zahřejí

Na podzim je důležité zahřívat tělo. Studené a syrové pokrmy nejsou v tomto období příliš vhodné, protože mohou oslabovat trávení, což má negativní dopad na slinivku a žaludek. Teplé, lehce stravitelné jídlo podpoří trávení, dodá energii a zahřeje tělo i duši.

Tipy na teplé snídaně:

  • Teplá ovesná kaše: Vařená s mandlovým nebo ovesným mlékem, dochucená skořicí, sušeným ovocem (jako jsou švestky nebo meruňky)
    a semínky. Skořice podporuje trávení a zahřívá tělo, zatímco sušené ovoce poskytuje přírodní cukry a vlákninu.
  • Jáhlová kaše s dýní: Jáhly jsou lehce stravitelné a bezlepkové, což je ideální pro osoby se slabší slinivkou. Dýně je bohatá na antioxidanty a vitamíny podporující imunitu.
  • Pohanková kaše s medem: Pohanka je přirozeně bezlepková, zahřívá tělo a posiluje cévní systém. Med působí protizánětlivě
    a harmonizuje trávení.
https://www.fitboy.cz/kase:fitboy/

2. Sušené ovoce dodá energie

Sušené ovoce je výbornou alternativou k čerstvému ovoci, zejména v chladných měsících. Má několik výhod:

    • Vyšší koncentrace živin: Při sušení se voda odpaří, takže sušené ovoce obsahuje více vlákniny, minerálů a vitamínů na gram než čerstvé ovoce.
    • Dlouhodobá energie: Přírodní cukry v sušeném ovoci poskytují pomalé uvolňování energie, což je ideální na podzim, kdy bojujeme
      s únavou.
    • Vhodné pro imunitu: Sušené švestky, meruňky, datle nebo fíky jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako je železo, draslík
      a antioxidanty, které posilují imunitní systém.
https://www.fitboy.cz/susene-a-lyofilizovane-ovoce:fitboy/

3. Proč jíst podzimní ovoce a zeleninu

Do jídelníčku je dobré zařadit sezónní ovoce a zeleninu, které přirozeně podporují imunitu a trávení. Které to jsou?

      • Jablka a hrušky: Vařená nebo pečená jsou lépe stravitelná a nezatěžují slinivku. Obsahují vlákninu, která podporuje trávení,
        a pektin, který má pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Sušená jablíčka nebo-li křížaly jsou skvělým FITmlsáním.
      • Kořenová zelenina: Mrkev, celer nebo červená řepa jsou výborné na polévky a pyré. Jsou bohaté na vitamíny, minerály
        a přirozeně zahřívají organismus.

Na snídani si můžete připravit třeba mrkev s jablky. Obojí nakrájejte na kousky, poduste v páře, nastrouhejte, smíchejte s medem a zakápněte citronem.

4. Jak podpořit psychiku na podzim

Podzim často přináší únavu a melancholii. Strava hraje velkou roli nejen ve fyzickém zdraví, ale i v tom psychickém. Pro podporu psychické pohody je vhodné zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny skupiny B, hořčík, D a omega-3 mastné kyseliny a samozřejmě podpořit
i zdravou mikroflóru ve střevech. 

      • Ořechy a semínka: Vlašské ořechy a chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro mozek
        a nervovou soustavu.
      • Fermentované potraviny: Kysané zelí, kimchi nebo kombucha podporují střevní mikroflóru, což má přímý vliv na psychickou pohodu.
https://www.fitboy.cz/orechy:fitboy/

5. Další tipy na podzimní aktivity pro lepší náladu

Kromě stravy je na podzim důležité věnovat se aktivitám, které zlepšují náladu a dodávají energii:

      • Pravidelný pohyb: I když je venku chladněji, zkuste chodit na procházky, ideálně v přírodě. Sluneční svit je důležitý pro tvorbu vitamínu D, který ovlivňuje náladu a podporuje imunitní systém.
      • Jóga a dechová cvičení: Jóga nebo jemná protahovací cvičení mohou pomoci zlepšit cirkulaci energie v těle a zároveň zklidnit mysl.
      • Teplé koupele s esenciálními oleji: Oleje, jako je levandule, eukalyptus nebo pomeranč, nejenom zahřívají, ale také zklidňují
        a povzbuzují smysly.

Podzim je obdobím, kdy bychom měli klást důraz na teplou a výživnou stravu, která podpoří trávení, slinivku a imunitu. Sušené ovoce je skvělým zdrojem energie a živin, které nám mohou pomoci zvládnout únavu a udržet si vitalitu. Kromě stravy nezapomeňte věnovat čas i aktivitám, které vám zlepší náladu a dodají energii, ať už se jedná o procházky v přírodě, jógu nebo relaxační koupele. Buďte FIT s námi. :)

3 minuty
FITtipy