DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Čerstvé vs. konzervované ryby: Co je lepší?

Ryby jsou FITpotravinou, jsou plné bílkovin, zdravých tuků a důležitých živin, které prospívají našemu tělu. Jenže ne vždy máme čas vyrazit do rybí prodejny nebo nemáme žádný jiný přístup k čerstvým rybám, a tak jsou konzervované ryby skvělou alternativou. Pokud si myslíte, že jen těžko konkurují těm čerstvým, čtěte dál, přesvědčíme vás, že ryby v konzervě stojí za to!

Čerstvé ryby: Lahodné maso náročné na přípravu

Kdo by odolal čerstvému lososu nebo pstruhu právě vytaženému z vody? Ačkoli si musíme přiznat, že uplyne dlouhá cesta než se nám dostane ryba z vody na talíř, i přesto mají čerstvé ryby několik nepopiratelných výhod.

Pro:

  • Chuť a textura – Nic nepřekoná jemnou a šťavnatou strukturu čerstvých ryb. Jsou ideální pro všechny gurmány, kteří si potrpí na delikátní chuť.
  • Vyšší obsah některých živin – Čerstvé ryby mají často vyšší obsah vitamínů (zejména vitamínu C a B12) a antioxidantů. Jsou skvělou volbou, pokud se chcete soustředit na maximální výživovou hodnotu.
  • Bez přísad – Čerstvé ryby neobsahují žádné konzervanty, přidanou sůl nebo oleje. Jsou čistou a přirozenou volbou.

Proti:

  • Krátká trvanlivost – Čerstvé ryby mají bohužel velmi omezenou dobu spotřeby. Pokud je nesníte během pár dnů, začnou se kazit, a to znamená nutnost rychlé spotřeby nebo mražení.
  • Vyšší cena – Kvalitní čerstvé ryby bývají dražší, obzvlášť když jde o druhy, které jsou méně dostupné nebo mimo sezónu.
  • Náročnější příprava – Ryby je potřeba zpracovat – čistit, filetovat a často i složitěji upravovat.
https://www.fitboy.cz/znacka/sun-sea/

Konzervované ryby: Skvělá chuť a pohodlná příprava

Konzervované ryby jsou fantastickým řešením pro ty, kteří nemají čas nebo příležitost si koupit čerstvé ryby. Navíc mají pár nečekaných výhod!

Pro:

  • Dlouhá trvanlivost – Konzervované ryby vydrží měsíce až roky, aniž by ztratily na kvalitě. To znamená, že je můžete mít vždy po ruce v komoře na rychlou večeři nebo svačinu.
  • Cenová dostupnost – Ryby v konzervě jsou často levnější než čerstvé ryby, takže jsou skvělou volbou pro ty, kdo chtějí ušetřit, aniž by se ochudili o přísun bílkovin a zdravých tuků.
  • Pohodlí a rychlá příprava – Stačí otevřít konzervu a můžete jíst! Žádné filetování nebo složité recepty. Konzervované ryby jsou skvělé na saláty, těstoviny nebo jako rychlá pomazánka na chleba.
  • Jasná cesta na talíř – U konzervovaných ryb snáz zjistíte jejich původ. Můžete si tak jednoduše v jedné prodejně vybrat ty konzervy, které obsahují například ryby z udržitelného rybolovu.

Proti:

  • Chuť a textura – I když jsou konzervované ryby chutné, nikdy nenahradí čerstvé ryby v jemnosti a autenticitě chuti. Textura může být někdy sušší nebo tužší, zejména u tuňáka.
  • Obsah soli a přísad – Některé konzervované ryby mohou obsahovat vyšší množství soli nebo oleje, což nemusí vyhovovat každému, zejména pokud si hlídáte příjem sodíku.
  • Omezený výběr druhů – V konzervách nenajdete všechny druhy ryb, které byste chtěli, a občas se výběr omezuje na klasiky jako tuňák, sardinky, makrela nebo losos. U nás pořídíte i některé mořské plody v konzervě a samozřejmě tresčí játra.
https://www.fitboy.cz/znacka/sokra/

Kdo vyhrává?

Obě varianty mají něco do sebe. Čerstvé ryby jsou ideální, pokud máte čas a chcete si vychutnat autentickou chuť a texturu. Jsou dokonalé na grilování, pečení nebo jemné recepty, kde je ryba hlavním hrdinou. Na druhé straně konzervované ryby jsou úžasné pro svou trvanlivost, rychlou přípravu a dostupnost. A co se týká nutričních hodnot, rozhodně konzervy nezaostávají za fresh fish, obsahují podobné množství omega-3 mastných kyselin a bílkovin jako čerstvé ryby, takže o nic nepřijdete.

Jak to zkombinovat?

Nemusíte si vybírat jen jedno! Zkuste mít čerstvé ryby jako luxusní pochoutku jednou týdně, když máte čas na přípravu. Konzervované ryby pak mějte po ruce pro rychlé a FITjídlo, když vás honí čas. Ať už vsadíte na tuňáka či lososa z konzervy nebo grilovanou čerstvou rybu, vaše tělo vám poděkuje za skvělou porci bílkovin a zdravých tuků. Zvlášť na podzim a v zimě, kdy potřebujeme hodně vitamínu D.

Dejte si dnes k večeři třeba salát s konzervovaným tuňákem a zítra vyrazte do rybárny pro čerstvého lososa. Dobrou chuť!

 

https://www.fitboy.cz/konzervovane-ryby/
3 minuty
FITtipy