DOPRAVA ZDARMA PRO VŠECHNY NÁKUPY OD 1500 Kč

Čerstvé versus sušené ovoce: Které je lepší?

Když vybíráme mezi čerstvým a sušeným ovocem, mnoho z nás se může ptát, které je výživově lepší. Odpověď není tak jednoznačná, protože každá forma ovoce má své výhody, ale i nevýhody. Pojďme se podívat blíže na rozdíly mezi čerstvým a sušeným ovocem z hlediska jejich přínosů neboli nutričních hodnot, trvanlivosti a praktického využití.

 

1. Koncentrace živin

Jedním z nejvýznamnějších rozdílů mezi sušeným a čerstvým ovocem je koncentrace živin. Sušení ovoce odstraňuje vodu, což způsobuje, že živiny, včetně vitamínů, minerálů a vlákniny, jsou koncentrované. To znamená, že ve stejném objemu sušeného ovoce dostanete více vlákniny a minerálů, než byste získali z čerstvého ovoce. Například sušené meruňky a švestky jsou bohaté na draslík, železo a vlákninu, což je skvělá volba pro podporu trávení a krevního oběhu. Avšak pozor – sušené ovoce také obsahuje vyšší koncentraci cukrů, a to může být problém pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií nebo hladinu cukru. Doporučujeme vybírat ovoce minimálně doslazované a brát ho nejen jako mlsání, ale také jako skvělý zdroj energie.

 

2. Trvanlivost, dostupnost a zralost

Sušené ovoce má výrazně delší trvanlivost než čerstvé. Zatímco čerstvé tropické ovoce, jako mango nebo ananas, může vydržet několik dní až týdnů, jejich sušené verze mohou být skladovány měsíce, nebo dokonce roky. To je důležité zejména u tropického ovoce, které se často sklízí nezralé, aby přežilo dlouhou cestu. Když ovoce dozrává po cestě, ztrácí často část své typické chuti a výživových hodnot. Sušené ovoce se zpracovává v plné zralosti, díky tomu je jeho chuť plná, příjemně sladká a je v něm i více živin​.

 

https://www.fitboy.cz/smesi-a-drazovane-plody:fitboy/

3. Obsah cukru a glykemický index

Další věc, na kterou je dobré myslet, je obsah cukru. Při sušení ovoce se cukry koncentrují. Čerstvé ovoce má vyšší obsah vody, což snižuje koncentraci cukrů, zatímco v sušeném ovoci je obsah cukru přirozeně vyšší. U některých druhů sušeného ovoce se navíc přidává cukr, aby se zvýraznila sladkost – například u kandovaného manga. Na druhé straně, některé druhy sušeného ovoce mají nízký glykemický index, což znamená, že cukry se uvolňují do krve pomaleji, a tak mohou být lepší volbou pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi​. Mezi ovoce se středním až nízkým glykemickým indexem patří meruňky, švestky, jablka, hrušky, třešně, kokos nebo guava. Sušené tropické ovoce, jako je mango nebo ananas mají středně vysoký až vysoký GI. Pokud si hladinu cukru hlídáte, můžete si pochutnat na sušeném ovoci bez cukru.

 

4. Zdravá svačina na cesty

Sušené ovoce je ideální volbou pro svačinu na cestách nebo v době, kdy není dostupné čerstvé ovoce. Je lehké, snadno skladovatelné a má delší trvanlivost. Například balíček sušeného manga je skvělým zdrojem energie a vitamínů, když nemáte přístup k čerstvému ovoci. Mnohé sušené ovoce je také baleno v praktických uzavíratelných obalech, což je ideální pro rychlé doplnění energie. U nás pořídíte také sušené BIO ovoce.

 

Obě formy ovoce mají své místo ve zdravé výživě. Čerstvé ovoce je ideální pro hydrataci, vitamíny a nízký obsah cukrů, zatímco sušené ovoce nabízí koncentrovaný zdroj energie a živin. Kombinace obou typů ovoce může být nejlepší cestou, jak zajistit pestrou, vyváženou FITstravu.

Zatímco čerstvé ovoce je skvělou volbou pro každodenní konzumaci, sušené ovoce je ideální jako praktická, dlouhotrvající a výživná svačina, zejména když hledáte rychlý zdroj energie nebo si chcete vychutnat chuť a výživné látky tropického ovoce.

https://www.fitboy.cz/susene-ovoce/
3 minuty
FITtipy