3 nejlepší recepty na brownies
Věděli jste, že brownies vzniklo vlastně náhodou? Podle jedné z nejpopulárnějších legend o původu brownies se tento dezert zrodil v USA koncem 19. století díky kuchařce, která zapomněla přidat prášek do pečiva do čokoládového dortu. Místo toho, aby se dort krásně zvedl, zůstal hutný a vláčný, což nakonec kuchařku přivedlo k přípravě oblíbených brownies, jak je známe dnes. Dnes najdeme na internetu nespočet skvělých receptů na opravdu vynikající brownies. My jsme si oblíbili 3 recepty, o které se s vámi chceme podělit. Věříme, že vám brownies taky zachutnají, jak říká naše kamarádka: „Když je v tom tolik čokolády, musí to být výborné.“
1. Vegan brownies
Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 150 g kokosového oleje
- 250 g třtinového cukru
- 3 lžíce mletých lněných semínek smíchaných s 9 lžícemi vody (nechte 10 minut odstát)
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozehřejte čokoládu a kokosový olej ve vodní lázni. Nechte mírně vychladnout.
- V míse vyšlehejte směs lněných semínek s třtinovým cukrem.
- Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s kokosovým olejem.
- Přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva a dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte přibližně 25-30 minut. Nebo dokud není povrch pevný a špejle zapíchnutá do středu brownies vyjde čistá.
- Krájejte až vychladne.
2. Cheesecake brownies
Ingredience:
- Pro brownies:
- 200 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 250 g cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- Pro cheesecake vrstvu:
- 250 g krémového sýra
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozehřejte čokoládu a máslo ve vodní lázni.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané směsi.
- Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
- Přidejte mouku a sůl a dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte všechny ingredience pro cheesecake vrstvu.
- Těsto na brownies nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, na něj nalijte cheesecake vrstvu a opatrně promíchejte špejlí.
- Pečte přibližně 35-40 minut.
3. Brownies s ořechy a bílou čokoládou
Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 250 g cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g nasekaných vlašských ořechů, lískových ořechů a mandlí
- 100 g bílé a mléčné čokolády nasekané na kousky
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem.
- Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu a máslo, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká směs. Nechte mírně vychladnout.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané směsi.
- Pomalu přimíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.
- Přidejte mouku a špetku soli a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Jemně vmíchejte nasekané ořechy a kousky čokolády do těsta.
- Těsto nalijte do připraveného pekáče a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud není povrch pevný a špejle zapíchnutá do středu brownies vyjde čistá.
- Nechte brownies úplně vychladnout, poté nakrájejte na čtverce a podávejte.
Zdroj receptů:
- Minimalist Baker - Vegan brownies
- Sally's Baking Addiction - Cheesecake brownies
- BBC Good Food - Walnut and White Chocolate Brownies