Jak poznat dobrou čokoládu?
Čokoláda. Slovo, které vyvolá příjemné mravenčení na jazyku a připomene chvíle sladké pohody. Ale jak vybrat dobrou čokoládu, na které si pochutnáme? Ať už vybíráte čokoládu na vánoční stromeček, do mikulášské punčochy, nebo jako malý dárek, který opravdu potěší, chcete rozpoznat kvalitní čokoládu. Tak se společně podíváme, jak by mělo vypadat složení dobré čokolády. A věřte, nebo ne, i v Česku máme špičkové výrobce čokolády, kteří umí své řemeslo, takže není třeba chodit daleko.
Jak vybrat čokoládu podle složení?
Čokoládové regály jsou plné čokoládových dobrot, od sladké mléčné až po extra hořkou čokoládu. Klíčové je složení. Kvalitní čokoláda by měla mít na prvním místě kakaové máslo a kakaové hmoty, ideálně s minimem dalších ingrediencí. A co by tam rozhodně být nemělo? Zbytečná aromata a rostlinné tuky nahrazující kakao – ty jsou typické pro méně kvalitní čokolády.
- Mléčná čokoláda – jemná a sladká mléčná čokoláda je klasika, která potěší děti i dospělé. Měla by obsahovat minimálně 25 % kakaových složek, ideálně tučnější mléko (sušené nebo kondenzované) a máslo. Mléčná čokoláda přináší jemnou, sladkou chuť, která je skvělá jak na vánoční stromeček, tak do balíčku od Mikuláše. Pouhé přivonění i nás dospěláky přenes do dětských let.
- Ochucená čokoláda – trocha exotiky na jazyku a příjemné zpestření přináší ochucené čokolády. Ať už jde o kousky ovoce, oříšky, sůl, chilli, nebo rum. Kvalitní ochucená čokoláda si ale zachovává základ v podobě pravého kakaa a přidává ingredience, které čokoládový zážitek zvýrazňují. Ochutnejte třeba čokoládu s mandlemi, karamelem nebo s rumem a rozinkami, které vyrábí Carla tak, aby si zachovala poctivou chuť bez umělých náhražek.
- Vysokoprocentní čokoláda – lahůdka nejen pro znalce, ale hlavně pro milovníky čokolády začíná být oblíbená i u nás. Čím více kakaa, tím intenzivnější chuť! U čokolády s 70 % kakaa a více je výrazná hořkost, která nadchne ty, kdo hledají méně sladké možnosti. Carla má v této kategorii přímo klenoty – čokolády, které mají perfektní balanc mezi hořkostí a jemností, aniž by ztratily kakaový charakter. Vysokoprocentní ochucené čokolády vyrábí také rodáci z Brna. Čokolády Ajala vám přinesou jedinečný požitek z pravého kakaa a nejrůznějších chutí od pistácie přes pomeranče, whisky až po oříškovou klasiku.
Čokoládové bonboniéry nebo mikulášská nadílka s Carlou
Vánoční čas je ideální pro výběr krásných dárkových kolekcí neboli bonboniér. Čokoládová bonboniéra by měla mít nejen různé druhy čokolád, aby si každý přišel na své, ale také zajímavé příchutě a luxusní balení, které k Vánocům patří. Například Carla letos nabízí kolekce s krásným motivy Josefa Lady, který potěší k Vánocům prostě patří a vaše chuťové pohárky rozhodně nezklamou. Čokoládky s designem od českého kreslíře jsou i hezkou nadílkou pro děti od Mikuláše. Ladovská zima a složení mléčné čokolády potěší malé i velké mlsaly.
Proč vybrat Carlu?
Carla je česká značka s tradicí a důrazem na kvalitu – a to je znát v každém soustu. U jejich čokolád je samozřejmostí kvalitní kakao a suroviny, které tvoří tu nejlepší chuť. Velký výběr čokolád a bonboniér potěší všechny věkové kategorie. Koupí navíc podpoříte českého výrobce, který za dlouhá léta na trhu ušel kus cesty, aby nás mohl potěšit dobrou čokoládou. Na našem e-shopu pořídíte také čokoládové kousky na pečení a vaření ve výjimečné kvalitě za super cenu od FITBOY.
Tak ať jsou ty letošní Vánoce sladké, voňavé a především fit a plné radosti – ať už si dopřejete jemnou mléčnou, nebo hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.